Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

#SzamkoWYWIAD – Bro Burgers

14 maja, 2024

#SzamkoWYWIAD - Bro Burgers

Bro Burgers, to marka, której zdecydowanie nikomu nie trzeba przedstawiać. TOPowa burgerownia w naszym mieście, w której praktycznie zawsze możecie spotkać wielu fanów pysznej, soczystej wołowiny. Mieliśmy niebywałą przyjemność zadać kilka pytań założycielom Bro – Michałowi i Mateuszowi.

Zapraszamy do lektury! 🙂 

Coś na rozgrzewkę - jak zaczęła się Wasza przygoda z gastronomią i skąd wziął się pomysł akurat na burgery?

Przygoda z gastronomią zaczęła się w 2013 r. w Krakowie kiedy podczas wycieczki w jednym z lokali zjedliśmy burgera z prawdziwego zdarzenia. Stąd też wziął się pomysł na tego typu produkt - zakochaliśmy się w wołowinie. Nie było nas stać na lokal dlatego postawiliśmy na foodtruck. Wiedzieliśmy, że tego typu forma sprawdza się za granicą oraz pomału wkraczała do naszego kraju.

Co według Was było kluczem do sukcesu, który bez wątpienia osiągnęliście? Nie każdemu udaje się przejść drogę od food trucka do topowej "burgerowni", która jest pełna gości praktycznie o każdej porze dnia. 🙂

Kluczem do sukcesu jest produkt. Dobra jakościowo wołowina, świeże warzywa, autorskie sosy i kraftowe pieczywo, które trzyma całość w ryzach. Powtarzalność produktu, tak aby klient przychodzący kilka razy w miesiącu wiedział, że dostanie tak samo dobrego burgera za każdym razem. Czasami bywało tak, że musieliśmy wcześniej zamykać, “wychodziliśmy z mięsa” bo nie robimy niczego na zapas i stawiamy na świeżość. Co ciekawe droga od foodtruck’a do lokalu nie była do końca prosta. Otworzyliśmy się na Rayskiego ponieważ auto po prostu się popsuło i nie było zdolne do jazdy 🙂

Lokal otworzył nowe możliwości, mogliśmy przyjąć klientów na miejscu przy stoliku (wielu stałych bywalców wspomina z łezką w oku jedzenie burgera na chodniku - to też miało swój urok).

Jak wiemy co miesiąc w Waszym menu pojawia się "burger miesiąca", który nie jest dostępny w Waszej standardowej karcie. Który z takich burgerów według Was najbardziej podbił serca Waszych gości? Jak myślicie dlaczego to właśnie ten burger stał się hitem?

Zgadza się, zdajemy sobie sprawę z tego, że nawet najbardziej różnorodne, ale stałe menu potrafi z czasem się po prostu znudzić. Stąd pomysł na burgera miesiąca, tak aby cyklicznie pojawiała się nowa pozycja, która zachęci do odwiedzenia nas. Burger miesiąca, który podbił serca klientów powstał jeszcze za czasów foodtruck’a i była to pozycja JERRY, w którego składzie znalazły się m.in. nachosy oraz sos serowy. Połączenie z wołowiną być może nieoczywiste jednak jak się później okazało zagrało i Jerry znalazł się w naszym stałym menu. Do dzisiaj jest to jedna z najchętniej wybieranej pozycji z karty.

Co według Was charakteryzuje idealnego burgera?

Naszym zdaniem to smak tkwi w prostocie. Świeża wołowina zgrilowana na medium, odpowiednio przyprawiona, bułka, dobry ser, ketchup i majonez, osobiście dodalibyśmy krążki czerwonej cebuli. Jednak wiadomo, że każdy z nas ma inne smaki.

Jak wygląda praca nad tworzeniem nowych kompozycji (właśnie wspomnianych wcześniej "burgerów miesiąca"). Czy jest to tzw. metoda "prób i błędów? Czy bazując na swoim doświadczeniu momentalnie wiecie jakie smaki będą się ze sobą dobrze komponować? 🙂

Praca nad burgerami miesiąca wygląda bardzo różnie. Spędzamy ze sobą sporo czasu podczas codziennych porannych “prepów” kiedy wymieniamy się pomysłami i tam powstają nowe kompozycje. Często bywa tak, że jeden z nas ma jakiś pomysł, a drugi dodaje składniki np w postaci jakiegoś sosu czy rodzaju pieczywa. Tak powstał nasz ostatni hit czyli Ostry Kurczak Koreański. Nie ukrywamy, że inspirujemy się innymi knajpami czy łapiemy pomysły podczas wycieczek.

Jak w kilku słowach zachęcilibyście ludzi, którzy może jeszcze Was nie znają do odwiedzenia Waszego lokalu?

Gdyby ktoś chciałby spróbować dobrego burgera w przystępnej cenie luźnym klimacie, na najlepszej ulicy w mieście to zapraszamy na Rayskiego 24.

Zapraszamy do odwiedzin
Bro Burgers